A kiállításról mondták

"Ezt a kiállítást az élet hozta létre..." - nyilatkozta a Pátria Rádiónak Százvai László a kisvárdai református gyülekezet lelkésze, a Kontrasztkiállítás eszmei szerzője, mely már Felvidéken is látogatható.

A kiállítás alapötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, a hetente több ezer fiatallal való találkozás megdöbbentő élménye alapján. Miféle félelmetes állapot az, ahol a fiatalok már nem, mint otthonról beszélnek, ahol egy család él. Az emberek elvannak egymás mellett "folyik a társas magány". A kiállítás lényege, hogy közelebb hozza az embereket az egyházhoz és hithez.
A szó, mint közlési forma a mai generációhoz nem áll annyira közel, mint ahogy a multimediális nyelv szolgált. A megszólítandó 16 és 26 év közötti fiatalokhoz a vizualitás sokkal közelebb áll, mivel egy igencsak őszinte korosztályról van szó, akik az álszentséggel kezelendő helyzeteknek hátat fordítanak. A kiállítás egyik legfontosabb jellemzője az őszinteség, mely témákban már kíméletlenül hat, de fő célja az, hogy a valót ábrázolja, még akkor is, ha az fáj.
A kiállítás hét témakört dolgoz fel, ami kíméletlen őszinteséggel mutatja meg a témák fény és árnyoldalát, hogy a valóságot mutassa meg azok leghitelesebb forrásaiból.
A hét témakör a családdal indul, ahol egy élet születik meg, amit nem maga választ meg, hanem készen kap, s folytatódik a példaképekkel, s azok ellentétjével a családon belüli erőszakkal. Innen jut el a látogató a második szobába, a házasságkötésekhez és a válásokhoz. Majd az ezt követő házasság előtti szexualitásról, az abortuszról és a születés csodájáról szól. Következő téma az addikciók - a szenvedélybetegségek, melyeknek ellentétje a szabadságban és örömben való pótszerektől mentes élet. Az ötödik téma a hazaszeretet helyes és torz megjelenési formái. Ezt követik az öngyilkosságok és a céltudatos élet. Majd az utolsó szobában a megváltás csodája jelenik meg.
A csend szoba azon hely, ahol a nagy beszélgetések, nagy sírások, valamint a nagy elhatározások születnek, hiszen mindenki a maga módján konzultálhatja le a kiállítás nyújtotta élményeit, valamint problémáira is megoldásul tud szolgálni az adott szakember, pszichológus. Ezen a helyen az emberek egyfajta menedéket lelnek a kiállítás nyújtotta érzések levezetésére, megértésére.
A kiállítás nyújtotta pozitív és negatív visszajelzések hozzájárulnak a kiállítás eszmei mivoltának összegzéséhez. A tárlat megtekintése után tud a látogató eddig megválaszolatlan kérdéseire választ kapni, és rájön, hogy mindezt csak látni kell, csak újra kell értelmezni, és a legértelmetlenebb, legsötétebb gondolaton is változtatni tud, mindezt a hit erejével, s önmaga által újonnan kifejtett szuggesztív elemekkel.
Mind a rendőrség, mind az egyház ismeri a bűn fogalmát, s tesz ellene. Ezen összefogás láttán az emberek rájönnek, hogy igenis vannak olyan célok és kérdések, melyeknek megoldásához szükség van az összefogásra, még ha ezen furcsa páros adta kettős is fog össze azonos céllal. A kiállítás csodájaként szolgál az igyekezet, melyben az egyház, a rendőrség, a civil szervezetek, az iskolák, a magánszemélyek összefognak és közösen alkotnak, hogy egy szebb és egészségesebb jövő alakuljon ki.

A FEMIT polgári társulás, a dunaszerdahelyi kiállítás megszervezője már évek óta szintén azonos témákkal dolgozik, s mintegy 146 iskolában tartottak előadásokat. Eme kezdeményezés lehetőséget ad, hogy az iskolák ne csak egy megszokott előadást kapjanak, hanem mint egy tanulmányi túra keretén belül tudjanak ellátogatni a kiállítás helyszínére és szembesülni az eddig ismert témákkal, illetve azokkal szélesebb látókörben tudjanak foglalkozni. Az iskolások részére, a tárlat megtekintése előtt a Timoteus társaság felkészítő tanfolyamot szervez.
Both Péter Dunaszerdahely járási rendőrparancsnoka nyilatkozatában kijelentette, hogy a rendőrség szimbolikus védnökséget vállal a kiállítás egész időtartama alatt. Az öngyilkossági esetekben sajnos főként a fiatalok alkalmaznak radikális eszközöket, melyeket bizonyos hatások okoznak, mint a drogok és az alkohol.
Nem hanyagolható el a családon belüli erőszakos bűncselekmények száma sem, amelyek az utóbbi években kevesebbszer fordultak elő, illetve nem kerültek nyilvánosságra. A rendőrség is segítségül szolgál a felvilágosításban, hiszen számos előadást szerveznek a drogfogyasztás és bűncselekmény megelőzését illetően. S míg a tapasztalatok azt is mutatják, hogy a családon belüli erőszak eseteinek száma csökkent, a drogfogyasztást illetően az arányok igencsak nőttek. A megváltozott gazdasági helyzet és a növekvő munkanélküliség miatt nő a fiatalkorban elkövetett bűnesetek száma.
A szervezők bíznak abban, hogy a kiállítás sokkoló mivolta sok fiatalt elgondolkodtat és pozitív, megfontolt cselekedetekre sarkall.

A tárlat Dunaszerdahelyen a Smetana ligeti alapiskola 2. emeletén található. A nyitva tartás január 9-től június 30-ig tart, minden hétköznap 9 és 17 óra között, valamint szombatonként 9-től 14-ig. A kiállításról bővebben olvashatnak a www.kontrasztkiállítás.hu weboldalon, illetve Győri Margitnál, a társulás elnökénél : + 421 915 727 613.