Családtalálkozót szervezett a Fecske Nagycsaládos Egyesület Csitárban

A közönségA Fecske Nagycsaládos Egyesület és a helyi egyházközösség „Házasság, család, jövő" címmel kis és nagycsaládok részére találkozót szervezett szombaton, február 22-én a csitári kultúrházban. A rendezvény főszervezője Tóth Attila, az egyesület elnöke volt, aki szívén viseli a helyi családok sorsát, és egyben aggódik Zoboralja magyarlakta településinek jövőjéért.

A program egy délelőtti városnézéssel kezdődött Nyitrán. A meghívott vendégek a Kálvária dombon találkoztak. A meghívást elfogadta Farkas István piarista atya Mosonmagyaróvárról, Győri Margit, a dunaszerdahelyi székhelyű FEMIT egyesület elnöke munkatársaival, a mosonmagyaróvári Életfa Nagycsaládos Egyesület tagjai és Both Hedvig, a Szövetség a Közös Célokért társulás munkatársa. Megtekintették a Missiós múzeumot, a Piarista templomot, és a várban található nyitrai székesegyházat.
A délutáni családkonferenciára a csitári kultúrházban került sor, ahová a helyi kis és nagycsaládokat várták a szervezők. A vendégeket és a családokat Csitár polgármestere Vinkovic Zsuzsanna, valamint Kolon és Csitár plébánosa, Ďurás Márk atya üdvözölte. Majd fellépett a Gímesi Alapiskola Gyermekkara, Varga Imre vezényletével.
„A nagycsalád örömei" címmel bemutatkozott a 10 gyermekes mosonmagyaróvári Papp család. Egy családi fényképalbum segítségével betekintést kaphattak a jelenlévők a család hétköznapjaiba.
Tóth Attila, a FECSKE Nagycsaládos Egyesület elnöke elmondta, hogy azért került most megrendezésre ez a találkozó, mert Zoboralján fogy a magyarok, a magyar családok száma, és ezzel a rendezvénnyel szeretnék népszerűsíteni a nagycsaládot, mint életformát. Előadásában felvázolta, hogy a 90-es évek fellendülést mutattak a térségben. Ekkor településenként 20-25 család is volt, akik három vagy több gyermeket vállaltak, és ezek a családok mentették meg a térség magyarságát. De csak mostanáig.
Eljött az idő, hogy újra több gyermeket vállaljanak, tudjanak vállalni a családok. Az egyesületük logójában ott van a fészek, ami a családi fészekre utal. A Fecske egy mozaik szó, jelentése: Felvidéki Családok Közössége. Mondandójában kitért arra, hogy szerinte sok ember anélkül él, hogy bízna a jövőben. A nagycsaládosok a gyermekeket tudatosan elfogadják, és a jövőbe vetett hitük nagy. A gyermekek a jövő letéteményesei a társadalomnak.
A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által létrehozott Családlánc mozgalmat Both Hedvig, a Szövetség a Közös Célokért egyesület munkatársa mutatta be a jelenlévőknek. Elmondta, hogy a mozgalom arra hivatott, hogy összefogja a Kárpát-medence szerte tevékenykedő magyar, családokkal foglalkozó szervezeteket.
Győri Margit, a dunaszerdahelyi székhelyű FEMIT vagyis a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás elnöke is bemutatta a szervezetüket. A FEMIT, egy önkéntes és politikamentes szervezet, mely nyitott a felvidéki magyar fiatalok számára származási, faji, vagy vallási megkülönböztetés nélkül. Céljuk a magyar nép kultúrájának és történelmi hagyományainak ápolása, a magyar öntudat fejlesztése, a határon túli és anyaországi magyarok kapcsolatainak és nemzeti identitásának erősítése, az ifjúság testi, lelki és szellemi segítése. Feladatuk a fiatalok és szüleik egészséges életmódra való nevelése, különböző rendezvények keretén belül.
Azoknak a fiataloknak, akik súlyos betegségben szenvednek, a család felkérésére gyűjtéseket szerveznek, ezáltal lehetőséget biztosítanak számukra külföldi és egyéb fontos gyógykezelésekre. További fontos feladatuk a szenvedélybetegek segítése drogmegelőző előadások keretén belül.
Szervezetük ifjúságnevelő munkájában nemcsak az iskolás korosztály, de a már dolgozó vagy munkanélküli valamint a hátrányos helyzetű fiatalok is megtalálhatják a helyüket. Fontos számunkra, hogy olyan tulajdonságokat sajátítsanak el, mint az őszinteség, becsületesség, megbízhatóság, udvariasság, segítőkészség és megbocsájtás.
Farkas István piarista atya gondolatai szintén a családról szóltak. Előadásának címe: „Az éden és menny között" volt. Mondanivalója a fészek szó körül mozgott. „A családi fészek teremtője és megáldója maga az Isten. A családnak két fókuszpontja van, nem úgy, mint a körnek. Az egyik fókusz a család, ahonnan származunk, a másik az a család, amit ránk bízott az Isten. Mindenkiben meg van egy sajgó vágy egy tökéletes otthonra. De ez csak a mennyországban fog ezer százalékig megvalósulni. De ez reményt ad a családoknak. Manapság, mint hittantanár elmondhatom, hogy egy negyven tagú osztályból tisztességes apja csak 7-8 gyereknek van. Hogyan tudja egy ilyen gyermek, akinek az apja jobb esetben elhagyta a családot, rosszabb esetben veri az anyát, Atyának szólítani az Istent, ha ilyen apaképe van. Ha van olyan, hogy otthon, akkor kötelességünk megőrizni a fészek melegét.
Családban tanuljuk meg az érték fogalmát. Ha Európában gondolkodunk, és ott szétverik a nemzet fogalmát, ha szétverik a család és a házasság fogalmát, akkor semmi érték nem marad tovább. Ilyen érték a kötődés. Attól ember az ember, hogy tud kötődni. És ugyan ilyen fontos érték az elfogadás is. Az ember akkor is abszolút érték Isten szemében, ha tökéletlen" - mondta.
István atya még elmondta, hogy ha egy gyerek látja a szülők egymás iránti száz százalékos bizalmát, akkor megtapasztalja, hogy ez a fajta bizalom a kapcsolat alapja. Akkor van igazi otthonunk, ha ott őszinték lehetünk.
Bíró Tünde életmód tanácsadó Budapestről érkezett. Előadása az egészséges életmódról, modernkori problémákról szólt. Beszélt a test és szépségápoló szerekről, vegyszerek ártalmairól, meddőségről, alternatív gyógymódokról, női és egyéb betegségekről.
A rendezvény szentmisével zárult, amit Zoboralja fiataljaiért, családjaiért, nagycsaládjaiért celebrált Márk atya, közösen István atyával.

Both Hedvig, Felvidék.ma
Fotó: Balkó Gábor

Képgaléria az eseményről