Felhívás - segítségkérés Kárpátaljának

Tisztelt Uram, Asszonyom!

Sokéves együttműködésünk kapcsán keresem Önt, mint az iskola igazgatóját, hogy egy fontos kérdésben kérjünk segítséget. A mellékletben talál egy levelet, ami segítségkérés Kárpátaljának.
Szervezetünk több éve tagja a Kárpátmedencei Családszervezetek Szövetségének, és aktívan szeretnénk mi is bekapcsolódni a kárpátaljai családok megsegítésébe.

A tagság úgy határozott, hogy indítunk 1 eurós gyűjtést, ami arról szól, hogy minden megszólítottól csak 1 eurót kérünk. Úgy gondoljuk, ha sokan összefogunk ez sok eurót fog jelenteni. Ennek a gyűjtésnek van értelme, mert oda jut majd el, ahol arra a legnagyobb szükség van.
Úgy gondolom nem mehetünk el a kárpátaljai magyar családok problémái mellett, hisz ők is a mi nagy közösségünkhöz tartoznak és most kétségbe vannak esve, mi lesz a sorsuk. Elsősorban a háborús helyzet, másodsorban a gazdaság összeomlása sújtja mindennapjaikat. Úgy érzem minden jóakaratú ember meg tudja tenni ezt a kis lépést, ami nekik nagy segítség lehet.
Ezért tisztelettel kérem Önt, hogy próbálja felhívásunkat minél több pedagógusnak, szülőnek eljuttatni, és mi pedig ígérjük becsülettel , hogy az adományokat oda juttatjuk el ahová kell.
A gyűjtés eredményéről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket a honlapunkon. www.femit.eu Abban a pillanatban amint a számlára megérkezett az összeg, a honlapon megjelenik majd az információ hogy milyen iskola küldte a támogatást.
A gyűjtésnek lesz egy másik hozadéka is, az első 5 iskola küldhet 2 gyereket a nyári táborunkba ingyenesen. Természetesen ezt az iskola választja ki, érdem szerint
Számlaszámunk a fejlécben található.
A „VS”-ba kérjük az iskola IČO számát és a „poznámky” rovatba pedig az iskola nevét, így tudjuk majd beazonosítani Önöket.
A gyűjtést kérem mielőbb elkezdeni, hogy gyorsabban tudjunk segíteni. A gyűjtés kiértékelése 2015 április végén lesz.
Bízunk abban, hogy komolyan veszik felhívásunkat és előre is köszönjük segítségüket

Tisztelettel:
Győri Margit, a társulás elnöke

Dunaszerdahely 2015.március 5.

Sziasztok!
Ti, akik ismertek, tudjátok, hogy már 18 éve Kárpátalján élek. Többször meséltem is már többeteknek arról, milyen itt a helyzet.
A mai napon viszont arra jutottam, hogy ha valamikor, akkor most igazán szükség van arra, hogy a segítségeteket kérjem - nem a saját családunk, hanem az egyre több kétségbeesett ember számára. Nem szeretek drámaian fogalmazni, de most tényleg kétségbeejtő a helyzet Kárpátalján.
A hírekből biztos hallottatok már az ukrajnai háborúról, lehet, hogy arról is, hogy összeomlott a hrivnya árfolyama és teljesen elszabadultak az árak.
Az utóbbi hetekben mindenki döbbenten figyeli a folyamatokat. A mai helyzet a következő:
Ma reggel egy Euró már 36.7 hrivnyát ért. Ez azt jelenti, hogy pl. az apósom havi 1000 hrivnyás nyugdíja 27 Euró, a 115 hrivnyás forintárfolyammal számolva havi 8690 Forint.
A minibálbér (1218 Hr) most 33 Euró. Tehát egy nyugdíjasnak kevesebb, mint napi 1 Euróból, egy minimálbéren dolgozónak, aki adott esetben a családját is eltartja, alig több mint napi 1 Euróból kellene megélni. Ezzel lejjebb mentünk az életszínvonalban, mint Banglades, Ghána vagy Zambia, ott ennél többet keresnek.
Az árak viszont nem afrikaiak, sőt, naponta több alkalommal növekednek, a legtöbb helyen ki sem írják már. (Ez annak köszönhető, hogy kevés a helyi termelés, a gazdaság alapvetően import alapú.)
Az alapvető élelmiszerek pedig eltűnőben vannak: napok óta hiába keresek lisztet és olajat, cukrot elég keveset láttam, nagyon drágán.
Az élelmiszerhiány remélhetőleg ideiglenes, a pénzhiány biztos nem. Az IMF nyomására a kormány év végéig befagyasztotta (nem emeli) a fizetéseket és nyugdíjakat, viszont a gáz és villany árát a világpiaci árra emelik. (El nem tudom képzelni, hogy lesz, mikor ezekből a fizetésekből a legalapvetőbb élelmiszerekre se jut az elszállt árak mellett.)
Nemrég összejöttek az itteni magyarság meghatározó képviselői, és arra jutottak, hogy az 1944-es málenkij robot óta (amikor minden 18 és 50 év közötti férfit elvittek) most van a legnagyobb krízis. Egyrészt a besorozások miatt (18-60! évesig bárkit vihetnek a háborúba, és pl. a debalcevei katlanban épp a munkácsi hadosztály szorult be és harcolt, tehát a kárpátaljaiak, sokan meghaltak vagy megsebesültek), másrészt a kilátástalan gazdasági helyzet miatt.
Most tehát azt gondolom, tényleg szükség van a segítségre.
Ennek alapvetően két módját látjuk.
Sok olyan család van, akin segítene az, ha valamilyen távmunkát kapnának Magyarországról, bármit, amit számítógépen keresztül lehet végezni. Havi 40-50 e Ft az elvégzett munkáért már annyi, ami segít a túlélésben. Ha tudtok ilyen munkát adni valakinek, az a legnagyobb segítség. Keressetek meg minket, ha van erre lehetőségetek, és az itteni családegyesület segítségével összekötünk majd titeket olyanokkal, akik épp ahhoz a munkához értenek.
És persze sokat lehet segíteni egyszerűen adományokkal is.
Egyrészt lehet utalni a Ferences Misszió Alapítvány számlaszámára, ők az egyház berkein belül segítenek, többféle programjuk van, de akár céladományt is el lehet juttatni általuk "a rászoruló családoknak" megjegyzéssel. Számlaszám és egyebek:
http://www.ferences.hu/
Másrészt én is nyitottam egy számlát már évekkel ezelőtt külön arra a célra, hogy ha valaki segíteni szándékozik rászoruló kárpátaljaiaknak, akkor ezen keresztül eljuttatjuk nekik a segítséget. Lehet ez egyszeri adomány, de egy rendszeres átutalás is. Az ide küldött adományok azokhoz jutnak el, akikről a mi környezetünkben látjuk, hogy szükséget szenvednek. Sok kétségbeesett helyzetben jelentett ez már segítséget családoknak.
Ennek a száma:
OTP Bank
Palojtay Márta
11773229-07652282
Az ide küldött segítséget 100%-ban a rászorulóknak juttatjuk el.
Ha kérdéseitek vannak, kérlek, itt keressetek:
palojtaym@gmail.com
+380-96-7800-826

Köszönjük!
Popovicsné Palojtay Márta
U.i. Ha gondoljátok, el lehet juttatni ezt a levelet másoknak is.