Kárpátaljai családok vendégül látása

Társulásunk nyári kirándulást szervezett a kárpátaljai családok részére a Csallóközben és Mátyusföldön 2015. augusztus 10-16. között.. A rendezvény célja az volt, hogy megismerjék régiónk kulturális és történelmi értékeit, hagyományait, valamint barátságok alakuljanak ki a régiók között. Nagy örömmel fogadtuk térségünkben a kárpátaljai családokat. Négy háromgyermekes család érkezett. Ezt a kirándulást a családok egy történelmi verseny díjaként kapták a Kárpátaljai Nagycsaládosok Egyesületétől.

Társulásunk felhívást tett közzé, kerestünk olyan Családlánchoz tartozó szervezetet, aki be tud vállalni egy-egy napot és programot tud biztosítani.
Az érkező családokat pedig Szerdahely és környékbeli családoknál helyeztük el.
Mivel a családok minden nap más szervezetnél voltak, ezért elég választékos volt a program.
Hétfőn városnézéssel kezdtük Dunaszerdahelyen, délután a Vita Humana kézműves foglalkozásokkal és Somorja város megtekintésével szórakoztatta a vendégeket.
Kedden a Szövetség a Közös Célokért egy pozsonyi városnézést, valamint múzeumlátogatást tervezett be, ami nagyon sikeres volt.
Szerdán cserkésznapot szervezett a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség nagymegyeri csapata. Sok érdekes játék és vidám feladat várta a családokat.
Csütörtökön meglátogattuk a Szlovák Ring-et ez nagy meglepetés volt számukra, ilyet még nem láttak. Ebédre a Csütörtök –i polgármester úr vendégei voltak, aki röviden bemutatta falujukat. Délután szabad program volt, vásárolhattak szórakozhattak kedvükre kötöttségek nélkül. Volt olyan fogadó család aki a saját vendégeit elvitte kirándulni Győrbe.
Pénteken a MÁNCSE a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete fogadta a családokat.
Megemlékezést tartottunk az Esterházi szobornál Pereden, majd meglátogattuk a deáki templomot, egy böséges ebéd után pedig ellátogattunk a lourdes-i barlanghoz ahol Gágyor József történész, tanár értékes tájékoztatását hallgattuk. A tallósi vízimalomnál a malom bemutatása után kellemes beszélgetés alakult ki a pécsi nagycsaládosok a KCSSZ elnöke és a szervezetek valamit a vendég családok között.
Szombaton Dunaszerdahely Város Polgármestere jóvoltából meglátogattuk a dunaszerdahelyi termálfürdöt, ami valódi kikapcsolódás volt a hazautazás előtt. Vasárnap könnyes szemmel búcsúztak a fogadó családoktól a vendégek.
Bízunk benne, hogy a tartalmas program sokáig emlék marad.
Köszönjük a KCSSZ támogatását valamint Dunaszerdahely Város Polgármesterének a Deáki Önkormányzatnak és a Csütörtők-i Polgármester úrnak , hogy hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához.